De klassieke tijdloze blauwe rozijn, die heerlijk zoet is. Naast een heerlijke snack, is deze gedroogde druif ook onmisbaar in de keuken gebleken! Lees meer.
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Witte rozijnen worden gemaakt van witte gedroogde druiven. In eerste instantie klinkt dit vrij logisch, maar blauwe rozijnen worden ook van witte rozijnen gemaakt. Het verschil in kleur komt door het bewerkingsproces. De blauwe kleur van rozijnen ontstaat door witte druiven te plukken en te laten drogen, waarna de druiven inkrimpen en blauw van kleur worden. Witte rozijnen worden voor het drogen gedrenkt in een mengsel van verschillende zouten waardoor de witte kleur behouden wordt tijdens het drogen. De druiven moeten ongeveer 10 dagen drogen, waarna steeltjes en andere deeltjes verwijderd worden. Om te voorkomen dat de rozijnen bruin worden de druiven gezwaveld met sulfiet of zwaveldioxide.
In rozijnen zitten veel goede vitaminen en mineralen, zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, kalium en borium. Rozijnen zijn goed voor hart- en bloedvaten en Borium versterkt de botten. Ook leveren rozijnen veel energie. Ideaal dus om een dip te voorkomen! Door de hoge hoeveelheid ijzer in rozijnen is het ook een natuurlijke manier om bloedarmoede te behandelen. En door de vele vezels is het ook een goede vrucht voor een goede spijsvertering! Deze kleine vrucht heeft dus veel gezondheidsvoordelen! Ideaal dus om toe te voegen aan je dagelijkse voeding.
Blauwe rozijnen zijn een heerlijk tussendoortje om zo op te eten, maar het is ook heerlijk om te combineren met je favoriete ontbijtje. Probeer het eens in de yoghurt of door je havermout. Ook is het een gezonde vervanger voor snoep. Kinderen zijn er ook gek op! Blauwe rozijnen zijn ook ideaal om te verwerken in lekkere baksels. Probeer eens rozijnen krentenbollen te maken of appel havermout koeken. blauwe rozijnen zijn ook heerlijk in gerechten zoals koolsalade met noten, appel en rozijnen of spitskoolstamppot.
Klik hier voor rozijnen wit of rozijnen mix
Energie kJ | 1396 kJ/100 g |
Energie kcal | 329 kcal/100 g |
Vetten | 1,0 g/100 g |
Waarvan verzadigde vetzuren | 0,3 g/100 g |
Koolhydraten | 75,1 g/100 g |
Waarvan suikers | 72,4 g/100 g |
Eiwitten | 3,1 g/100 g |
Zout | 0,063 g/100 g |
Rozijnen, Zonnebloem olie