Klassieke zoetwaren met een mediterrane oorsprong
Er zijn veel mensen die nog niet precies weten wat nougat en fudge precies zijn. Zowel nougat als fudge vallen onder de categorie snoepgoed. Nougat is een Latijns woord wat in het Nederlands ''notentaart'' betekent. Nougat is een zoete lekkernij dat oorspronkelijk uit landen rondom de middellandse zee en het Midden-Oosten komt, aangezien daar de basis ingrediënten noten en honing in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De reden voor de grote hoeveelheden noten en honing is het warme klimaat in deze landen. Alle landen rondom de Middellandse zee en het Midden-Oosten kennen een eigen variant nougat. Frankrijk en Spanje staan bijvoorbeeld bekent om de amandelnougat en in Italië worden vooral hazelnoten en pistachenoten gebruikt bij het maken van de nougat. Fudge is daarentegen afkomstig uit Amerika. Het is een zoet snoepje wat het best omschreven kan worden als een zachte en romige toffee. De structuur van goede fudge is zacht en smelt in de mond. Fudge wordt gemaakt met de ingrediënten boter, suiker en melk of room.
[split]
Productie van nougat en fudge
Hoewel nougat en fudge qua uiterlijk wel wat van elkaar weghebben, is het bereidingsproces van beide producten heel verschillend. De ingrediënten die nodig zijn bij het bereiden van nougat zijn honing, suiker, eiwit, glucosesiroop, geroosterde noten en/of gedroogde of gekonfijte vruchten. Het is van belang om eerst de eiwitten stijf te kloppen samen met wat suiker, honing en glucosesiroop. Door het mengsel te koken met wat water ontstaat er uiteindelijk suikersiroop. De suikersiroop die is ontstaan wordt daarna langzaam over het eiwitmengsel gegoten terwijl het eiwitmengsel nog steeds gemixt wordt. De warmte van de suikersiroop zorgt ervoor dat het mengsel stolt. Uiteindelijk ontstaat er dan een taaie massa waardoor de noten en/of vruchten gemengd kunnen worden. De nougat kan daarna in mooie blokjes gesneden worden.
De ingrediënten die gebruikt worden voor het maken van fudge zijn suiker, boter en room of melk. Al deze ingrediënten worden gemengd en verhit tot exact 116 graden celsius. Daarna moet het mengsel afkoelen terwijl het mengsel wordt opgeslagen met een garde. Door de garde te gebruiken wordt het kristalliseren van de suiker uitgesteld en blijft het mengsel romig. Daarna kan het mengsel op smaak gebracht worden met een smaak naar keuze. Denk aan vanille, chocolade, karamel, citroen et cetera. Het mengsel wordt daarna op een marmeren plaat uitgerold zodat het mengsel nog verder kan afkoelen. Als het mengsel goed afgekoeld is kan de Fudge in repen, blokken of plakken gesneden worden. De bereiding van fudge is traditioneel gezien ambachtelijk met de hand gemaakt. Ook de decoratie wordt met de hand gemaakt en aangebracht.
Nougat en fudge bij Let's Get Nuts
Op letsgetnuts.nl hebben wij een breed aanbod aan nougat en fudge! Als u de verschillende smaken wilt proberen is het ook mogelijk om bij ons kleinere hoeveelheden te bestellen. U kunt bij ons online voordelig en snel uw nougat en fudge bestellen. Kies ervoor om nougat of fudge cadeau te geven of neem een zoete lekkernij naast uw kopje koffie of thee. Als u bij ons op werkdagen voor 16:00 besteld heeft u de bestelling de volgende dag al in huis!