Zelf amandelmelk maken... hoe doe ik dat?
Ingrediënten:
(Voor ongeveer 1 liter amandelmelk)
- 250 gram blanke amandelen
- 1 liter water
- 3 a 4 Medjoul dadels ontpit (of andere zoetstof)
- Vanille extract (optioneel)
Benodigde spullen:
- Kom
- Zeef
- Kaasdoek
Aan de slag:
1. Leg de amandelen voor ruim 8 uur in koud water. Giet de amandelen daarna af en stop ze in een blender samen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel met het vanille extract.
2. Blend voor ongeveer 3 minuten totdat alles goed fijngemalen is.
3. Zet dan een kom klaar met een zeef erin. Leg in de zeef het doek en giet daar de gemalen amandelen met het water in. Laat het water goed uitlekken en roer door met een lepel om het proces te versnellen.
4. Pak de punten van het doek bij elkaar en knijp het mengsel in de doek nog eens goed uit zodat al het amandelmelk in de kom terecht komt.
5. Uw amandelmelk is klaar! Bewaar goed in een glazen fles voor 3 a 4 dagen in de koelkast.
Tip!
Maak met het overgebleven pulp amandelmeel! Het is natuurlijk zonde om het mengsel wat overblijft in het doek weg te gooien. Als u amandelmeel wilt maken zet dan de oven op 100 graden. Zorg ervoor dat het pulp goed verspreid wordt over de bakplaat en zet dit ongeveer een uur in de oven. Roer het halverwege de tijd een keer om tot het goed droog is.