Verandering van spijs doet eten
Wat is spijs?
Spijs kan refereren naar 'voedsel' in het algemeen, maar is ook een heerlijk gerecht. U kent de spijs misschien wel uit de banketstaaf of van gevulde koeken. Spijs is een mengsel van gemalen noten met suiker. Vaak gebruikt men hier amandelen en kristalsuiker voor, maar dit varieert. Voor de betere kwaliteit spijzen wordt doorgaans rietsuiker gebruikt, ten behoeve van een betere en meer verfijnde smaak. Sommigen voegen hier nog rauwe eieren en/of citroenrasp aan toe, om de structuur en frisheid van het mengsel naar wens te maken.
De amandelen die tot spijs worden gemalen ondergaan eerst een heel proces. Doormiddel van water op een gecontroleerde temperatuur (rond de 80 ºC) worden de amandelen eerst ontvliesd. Na zorgvuldig walzen met verschillende openingsmaten en het toevoegen van suiker, ontstaat er langzamerhand een spijsachtige substantie. Zoals gezegd wordt deze soms op smaak gemaakt met citroenrasp, of wordt de textuur soms verbeterd met behulp van rauwe eieren. Zodra de spijs een grove maar samenhangende textuur heeft ontwikkeld is de spijs klaar voor gebruik en consumptie.
Is amandelspijs hetzelfde als banketbakkersspijs?
Bij sommige bakkers of supermarkten wordt er een onderscheid gemaakt tussen amandelspijs en banketbakkersspijs. Deze banketbakkersspijs lijkt op het eerste oog identiek te zijn aan de originele amandelspijs, maar niet is minder waar.
Doordat amandelspijs een relatief dure grondstof is om te verwerken in (soms goedkope) gevulde koeken en banketstaven, wordt er doorgaans een goedkoper substituut gebruikt. Deze zogeheten 'banketbakkersspijs' wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten (jawel, u hoort het goed) en witte bonen! U begrijpt wellicht dat dit de smaak niet ten goede komt. Kijk daarom altijd goed naar de ingrediëntendeclaratie van uw gevulde koeken, banketstaven, onverwerkte amandelspijs of andere zoetigheden, en controleer of u niet per ongeluk een spijs van abrikozenpitten en witte bonen in handen heeft. Vindt u het lastig om aan goede amandelspijs te komen? Bij Let's Get Nuts kunt u altijd terecht voor de beste kwaliteit amandelspijs. Ook leuk: maak eens zelf amandelspijs met onze prachtige Spaanse blanke amandelen en gewone kristalsuiker. Voeg naar behoeven een rauw eitje en/of wat citroenrasp toe. Zo bent u zeker van de beste kwaliteit.
Verandering van spijs
Moet spijs per definitie van amandelen gemaakt zijn? Nee hoor! Verandering van spijs doet eten, en er zijn meerdere noten uitermate geschikt voor de productie van spijs. Zorg er alleen wel voor dat u een goede kwaliteit noten gebruikt, anders kan de spijs wat vlak van smaak worden.
Een goed voorbeeld is walnotenspijs. Weinig mensen hebben er nog van gehoord, maar het is een absolute aanrader. Het proces is vergelijkbaar met het eerder genoemde proces voor amandelspijs:
1. Vermaal in een keukenmachine 450 gram Chileense walnoten (goede kwaliteit) met 300 gram suiker.
2. Voeg 2 eiwitten toe en meng in de keukenmachine totdat er een gladde massa ontstaat.
Tip: Voeg voor de afwisseling 100 milliliter honing óf een mespuntje citroenrasp toe, dit maakt de spijs heerlijk fris!
Verwerk de walnotenspijs vervolgens in een heerlijke taart, banketstaaf, koek of ander baksel. De feestdagen komen er weer aan, dus die spijs die komt wel op!