Onmisbaar in de voedselkringloop. Een favoriet product bij mens, dier én plant. Lees meer.
De pinda is een peulvrucht, welke met name wordt gekweekt in China. Ook de amandelpinda's van Let's Get Nuts zijn afkomstig uit China, waarna ze in eigen branderij vers worden gebrand in hun eigen vetten. Deze pinda-olie (ook wel arachide-olie) kan erg heet worden, wat zich uit in een knapperige doch minder vette pinda. Verse pinda's worden niet alleen graag gegeten door mens en dier, ook planten kunnen haast niet zonder. Eten planten pinda's dan? Nee, we zullen ons nader verklaren. De peulvruchtdragende pindaplant behoort tot de zogeheten 'vlinderbloemen'. Deze vlinderbloemen leven in permanente symbiose met stikstofbindende Rhizobium-bacteriën, welke gasvormig stikstof uit onze omgeving kunnen omzetten (fixeren) tot ammonium. Hier komen de 'pinda-etende' planten in het verhaal, want planten kunnen haast niet zonder dit ammonium. Dit proces van stikstoffixatie zou u kunnen zien als de natuurlijke voorloper van kunstmest. De pinda is dus een ondenkbare vrucht in de kringloop van mens, dier en plant.
Energie kJ | 2615 kJ/100 g |
Energie kcal | 631 kcal/100 g |
Vetten | 51,7 g/100 g |
Waarvan verzadigde vetzuren | 7,5 g/100 g |
Koolhydraten | 12,9 g/100 g |
Waarvan suikers | 4,8 g/100 g |
Eiwitten | 25,2 g/100 g |
Zout | 0 g/100 g |
PINDA